'Urgentie werkloosheid onder jeugd wordt gevoeld' - GOA Publiek

‘Urgentie werkloosheid onder jeugd wordt gevoeld’

De jeugdwerkloosheid in Nederland is tot een recordhoogte – ongeveer 16 procent – gestegen, maar de urgentie om het probleem aan te pakken wordt nu door werkgevers, jongeren en gemeenten gevoeld.

Dat stelt oud-CDA-politica Mirjam Sterk, ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid, in een gesprek met NU.nl over de jeugdwerkloosheid.

Sterk heeft sinds haar aanstelling, in april van dit jaar, elke week 2 à 3 arbeidsregio’s bezocht en ziet direct de resultaten van de gesprekken die zij heeft gevoerd: ”Dat heeft opgeleverd dat er twee keer zoveel is gemeld dan voorheen waar de tekorten zijn. Nu ben ik die tekorten aan het koppelen met werkgevers die daar ruimte voor willen bieden.” Concreet betekent dat, zo legt Sterk uit, dat er deze zomer 1600 jongeren gekoppeld zullen worden aan werkgevers.

Tijdens de gesprekken die Sterk in de afgelopen maanden heeft gevoerd, heeft de oud-CDA-politica gemerkt dat alle betrokken partijen bereid zijn mee te denken. “Ik merk dat de urgentie enorm gevoeld wordt. Het is wel zo dat werkgevers zeggen: ‘We willen wel, maar we kunnen eigenlijk nauwelijks’. En het is zo dat scholen zeggen: ‘We hebben de jongeren wel, maar we kunnen ze niet altijd kwijt’. Daar ligt het probleem. Daar ben ik dan om die verbinding te leggen. En dat lukt goed.”

Koppelingen

Sterk is ”niet ontevreden” over het aantal ‘koppelingen’ tussen jongeren en werkgevers. Ze denkt dat er, ook als de economie in de nabije toekomst niet aantrekt, stappen gezet kunnen worden. ”Ik heb het gevoel dat geld niet per se het probleem is. Er is wel een mismatch: dat betekent dat je meer jongeren moet verleiden om de keuze voor techniek of zorg te maken. En dat je moet zorgen dat andere jongeren de goede studies kiezen die ook perspectief bieden.”

Sterk ziet positieve signalen: ”Ik zie ook werkgevers die zeggen: Ok, met die sectormiddelen erbij wil ik echt gaan kijken of wij die leerbanen kunnen gaan aanbieden zodat de jongeren hun diploma kunnen gaan halen. Zolang dat soort dingen nog allemaal mogelijk zijn, ben ik nog heel erg optimistisch dat we inderdaad gaan zorgen dat jongeren fit blijven voor de arbeidsmarkt en als het dan economisch gaat groeien dat ze dan ook meteen de arbeidsmarkt opkunnen.”

Als de economie weer aantrekt, zal het meteen een stuk beter gaan met de jeugdwerkloosheid, stelt Sterk. ”Als dat gebeurt, dan zul je zien dat de jeugdwerkloosheid weer twee keer zo snel afneemt als de gewone werkloosheid en jongeren weer heel snel werk zullen gaan vinden.”

Bron: nu.nl